Zoeken
  • Lemmens

Kandla Platines: een woordje uitleg

Wat is een Kandla Grey?

Wanneer we het hebben over Kandla Grey spreken we over een blauwe natuursteen afkomstig van India, meer specifiek de havenstad "Kandla". Hier werd deze kassei oorspronkelijk ontgonnen. De natuursteen is goed voor het milieu omdat het weinig vraagt van het milieu. Ze zijn van alle tijden, je kan heel moeilijk fout doen met deze steen. De populariteit van de natuursteen laat dit ook zien.


De Kandla is zowel geschikt voor opritten als terrassen. Dit komt vanwege de hardheid van deze steen. Het is gewoonweg niet kapot te krijgen. Het vierkante formaat van deze steen zorgt trouwens voor een mooi effect. En heb je toevallig ooit al gehoord van plavuizen? Dit zijn gebakken vloertegels in vierkante vorm. Dit is exact wat onze Kandla voorstelt. We gaan het in onze blog hebben over deze steen en waar deze precies thuishoort in de familie van de platines en breder nog, kasseien.


Kandla Grey Platines De Kandla is een onderdeel van de Platines. We leggen dit dadelijk uit, maar eerst een kort overzicht. We kunnen de platines namelijk onderverdelen in: - Porfier kasseien - Kandla Brown kasseien - Kandla Grey kasseien

Dus wat zijn platines? Wel, platines zijn hetzelfde als kasseien. Het enige verschil is dat ze veel dunner en lichter zijn. We zouden eigenlijk kunnen spreken van een light-versie, zoals met choco of boter bijvoorbeeld. Wees dus niet verward als we platines en kasseien door elkaar gebruiken, we bedoelen namelijk hetzelfde! De Kandla Grey platines zijn vierkante kasseien. In India worden ze zowel in vierkante vorm als in rechthoekige vorm uitgegeven. Maar dat is voor ons onbelangrijk, want dat is in Vlaanderen niet het geval. Wij hebben alleen maar de vierkante versie in omloop.

De regel bij platines gaat in feite als volgt: des te langer in gebruik, des te beter. Dat is omdat de oppervlakte steeds vlakker wordt als de kassei er al lang ligt. Zolang er maar genoeg mensen op lopen of zelfs nog beter, wanneer er grote voertuigen of zware vrachten zich erop voortbewegen. En dit is nu exact waarom het de perfecte hergebruikte kasseien zijn. Het is een zandsteen, dit maakt dus dat er heel langzaam kleine stukjes eroseren, maar dit neemt honderden tot duizenden jaren in beslag. Dit verklaart dus de hele theorie van het beter worden met de jaren. En hier komt dan ook de ouderdom vandaan die we bijna altijd gaan tegenkomen als we de platines leggen en dit in de praktijk tegenkomen.

Porfier platines

De porfier platines zijn ongetwijfeld de populairste platines. Het zijn gewoon klassiekers, het is de nummer één. Dit zijn ook de kasseien die we in bekende wielerwedstrijden als de ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix zien verschijnen. Ze hebben eeuwenlang hun dienst bewezen en er zullen nog waarschijnlijk nog vele jaren volgen. Je kan er niks verkeerd mee doen.


Kandla is een havenstad in India. Dit is waar de naam vandaan komt, hier werd onze kassei ontgonnen zoals al eerder gezegd. Dan wordt deze per boot naar ons land gebracht om verder verwerkt te worden. Met het vliegtuig zou wat zot zijn! Kandla Tegels kunnen trouwens ook binnen gebruikt worden, maar hiervoor moet je niet bij ons zijn. Wij doen enkel aan de buitenwerken.

Kandla platines

Kandla Grey staat voor de blauwe natuursteen. Het is een grijze versie die soms wat verkleurt, hiervoor moet je toch wat oppassen. Er bestaan producten om deze verkleuring wat tegen te gaan om op die manier steeds egale kleuren te behouden. Dan heb je de Kandla Brown, dit bevat een beige/lichtbruine kleur van platines. Voor de rest is dit exact dezelfde soort en gelden dezelfde regels. Er zijn nog enkele andere kleuren maar deze worden over het algemeen minder gebruikt en zijn dus iets minder relevant. Voor het plaatsen van platines kan je bij ons terecht. Wij helpen je met plezier verder als je hieromtrent nog vragen hebt. Heb je al interesse? Vraag dan zeker een offerte aan! Bekijk zeker de projectpagina en ons fotoboek om op de hoogte te blijven van nieuwe werken. Op de projectpagina staan zowel projecten met de Kandla Grey platines als de Porfier 15x15 (hergebruikt). Als je in ons fotoboek kijkt vind je ook Kandla brown kasseien terug.

Bedankt voor het lezen!

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven